A kiadó

2010.01.06. 13:31 - Suburban Neon

Boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Az idei első bejegyzés egy interjú lesz Kondor Lajossal, a Playground Records vezetőjével. Ez az a kiadó, akiknél meg fog jelenni a lemez.

 

 

Mutasd be néhány szóval a kiadót! Miért jut eszébe két fiatalnak hogy kiadót alapítson?

A Playground Records lemezkiadót 2002-ben alapítottuk öcsémmel, Kondor Péterrel. Én évek óta filmekkel, klippekkel, grafikával és filmtrükkel foglalkoztam, öcsém pedig hangmérnökként dolgozott. Így mindketten csináltuk már minden szakaszát a lemezkiadásnak külön-külön. Logikusnak tartottuk, hogy együtt akár saját céget is alapíthatnánk erre. 

Már akkoriban is rengeteg zenésszel voltunk jó barátságban, így nagyon sokat megtudtunk arról, mi az amit a nagy kiadók nem csinálnak jól. Kézenfekvőnek tűnt, hogy szoros kapcsolatban a zenészekkel hatékonyabban tudunk olyan dolgokat megtenni, amire a nagy kiadók sosem lesznek képesek. Sokkal merészebbek, lazábbak tudunk lenni, miközben az egész dolog a zenéről tud szólni, és nem a marketingről.

Mi a kapcsolat az A38 és a Playground Records között? Ti akkor most a hajó kiadója vagytok?

A Playground Records önálló lemezkiadó. Nagyon jó viszonyban vagyunk az A38-cal. Évek óta dolgozunk nekik is, itt készül a felvételek nagyja, és itt van az utómunka stúdiónk is. Nekik nagyon jó felszerelésük van a színpadi és felvételi technika terén, nekünk pedig a komoly utómunkához és masteringhez van meg minden felszerelésünk és lehetőségünk. Az egészet egy eléggé hatékonyan működő szimbiózisként jellemezném.

Mivel más/több a Playground Records mint a többi független kis kiadó?

A legjellemzőbbnek a zenészekkel való szoros együttműködést mondanám. A lemezborítók, a fotók, a klipek, stb. mind a zenészek közreműködésével készülnek, sosincsenek kihagyva a kreatív munkafázisokból. Különösen könnyű dolgunk van ezzel úgy, hogy „házon belül” meg tudunk oldani szinte mindent. De ugyanez igaz a zenére is, mi nem erőltetünk rá semmit a zenészekre, ha véleményünk van valamiről, azt barátilag beszéljük meg, és ezek után mindenki a saját döntését hozza meg, tehát vagy hallgatnak ránk, vagy nem.

Melyik zenekarokkal álltok kapcsolatban?

Jelenleg a Másfél, a Ludditák, a Tudósok, az eFU és a Suburban Neon zenekarokkal vagyunk szoros kapcsolatban, de mindig nyitottak vagyunk az új tehetségek felé is, folyamatosan keressük a fiatal tehetségeket.

Mi alapján döntitek el, hogy a nektek demót küldő zenekarok közül kivel szerződtök?

Elsősorban az egyéniséget keressük a zenekarokban. Az átlagos, kommersz zenékből van elég, mi azokkal a zenészekkel és zenekarokkal dolgozunk szívesen, akik valami újat, egyénit csinálnak. Mivel a lemezek körül minden döntést a zenekarokkal közösen hozunk, fontos szempont az is, hogy nem csak zeneileg, de emberileg is jól kijöjjünk.

Miért választottátok a Suburban Neon-t?

A Suburban Neon eléggé sajátos módon csinál rockzenét, gyakorlatilag a saját igényeik szerint keverik az egyes stílusokat, korokat, trendeket. És persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a zenekar gitárosával gimnazista korunk óta ismerjükk egymást.

Mit vártok ettől a lemeztől?

Szeretnénk, ha az a rengeteg ötlet és gondolat, ami a zenekar korábbi demóiban már meg-megcsillant, végre véglegesen formát öltene egy teljes lemez keretein belül, tokkal, vonóval, borítóval és klippel.

Mik a 2010-es terveitek? 

Természetesen a Suburban Neon lemezének megjelentetése mellett számos tervünk van. Idén is készülnek majd klipek (Suburban Neon, eFU), és idén készül el a Másfél új lemeze is.

Emellett már régóta törjük a fejünket egy új digitális terjesztési rendszeren, mert a hagyományos lemezgyártás nemcsak divatjamúlt, hanem gazdaságtalan is. Arról nem is beszélve, hogy nem túl környezetkímélő. Úgyhogy idéntől végleg leszámolunk az „ezüst korongokkal”, és más lépéseket is teszünk hogy a lemezkiadó hatékonyabb és egyben „zöldebb” legyen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbanneon.blog.hu/api/trackback/id/tr261651484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsakai · http://nematartomany.blogspot.com 2010.01.09. 21:56:46

hajrá!
azért a marketing kell, nem?!
süti beállítások módosítása